Antyoksydanty i wolne rodniki to dzisiaj bardzo popularne hasła.

Mówi się o nich coraz częściej. I ciężko się dziwić, bo to wolne rodniki (a zwłaszcza wolne rodniki tlenowe) to bez wątpienia największy znany niszczyciel zdrowia.

Antyoksydanty z kolei chronią zdrowie i urodę przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników.

Wolne rodniki tlenowe są przyczyną starzenia się organizmu. Wywołują również wiele bardzo niebezpiecznych konsekwencji zdrowotnych, jak choćby:

  • uszkodzenie serca,
  • zmiany w naczyniach krwionośnych,
  • problemy ze wzrokiem,
  • zniszczenia w obrębie stawów,
  • przedwczesne starzenie komórek,
  • zmiany neurologiczne,

no i oczywiście najgroźniejsze z groźnych – mutacje w obrębie komórek.

 Co to są wolne rodniki?

Wolne rodniki to atomy, cząsteczki lub jony pozbawione pojedynczego elektronu na zewnętrznej orbicie. Wolny rodnik bardzo efektywnie zmierza do uzupełnienia brakującego elektronu, w związku z tym uszkadza inną cząsteczkę pozbawiając ją elektronów. Pozbawiona elektronu cząsteczka staje się wolnym rodnikiem. W ten sposób powstaje reakcja łańcuchowego tworzenia wolnych rodników, a skutkiem ubocznym jest uszkodzenie najczęściej cząsteczek białka lub DNA. Zewnętrznym objawem działania wolnych rodników na białka komórkowe jest starzenie się i wiotczenie skóry. Błąd w DNA oznacza uszkodzenie kodu genetycznego, a stąd już bardzo prosta droga do tworzenia się komórek nowotworowych.

Wolne rodniki tlenowe nie są pomysłem współczesnego świata. Były w przyrodzie od zawsze i zawsze wraz z ich pojawieniem się powstawały szkody. Dlaczego wobec tego ostatnimi czasy jest o ich niszczycielskich zdolnościach tak głośno? Powodem poruszenia wokół antyoksydantów i wolnych rodników są coraz intensywniejsze zmiany w środowisku zewnętrznym człowieka. Zanieczyszczenia przemysłowe powietrza, gleby i wody, smog elektromagnetyczny, zatrucie wody i żywności toksycznymi substancjami stosowanymi w rolnictwie i przemyśle spożywczym zmieniają z dnia na dzień nasze otoczenie. Do tego dochodzą inne czynniki już w znacznie większym stopniu zależne od naszego stylu życia typu dym tytoniowy, stres, niehigieniczny tryb życia, a także sposób przygotowywania potraw (pasteryzowanie, konserwowanie, smażenie, grillowanie, wzbogacanie smaku i przedłużanie trwałości substancjami chemicznymi).

Zmiany w otoczeniu prowokują powstawanie znacznych ilości wolnych rodników. Skoro ilość wolnych rodników w naszym zewnętrznym i wewnętrznym środowisku tak szybko wzrasta, potrzebujemy zapewnić sobie dostęp do odpowiedniej ilości antyoksydantów. Trzeba pamiętać, że wolny rodnik po pierwsze tworzy się przypadkowo i powstaje w dowolnym nieprzewidywalnym miejscu. Po drugie wolny rodnik uzupełnia brakujący elektron w ciągu niemal ułamków sekundy. W tym samym czasie i w tym samym miejscu musi się znaleźć cząsteczka antyoksydantu.

Czym są antyoksydanty?

Antyoksydanty lub inaczej przeciwutleniacze to po prostu związki chemiczne, które oddając swój elektron neutralizują wolny rodnik.

Nasze ciało dysponuje całym spektrum własnych rozwiązań w postaci antyoksydantów endogennych i egzogennych.

Najważniejsze antyoksydanty endogenne to:

  • melatonina,
  • glutation
  • estrogen,
  • albumina,
  • kwas moczowy,
  • kwas liponowy,
  • endogenny koenzym Q10.

Możemy również korzystać z działania egzogennych antyoksydantów.

Wraz ze wzrostem zanieczyszczenia środowiska, wiekiem, czy też w okresach wzmożonego stresu ilość antyoksydantów egzogennych przyjmowanych z zewnątrz powinna wzrastać.

Najważniejsze antyoksydanty egzogenne to:

  • witamina C,
  • witamina A,
  • witamina E,
  • likopen,
  • alfa karoten,
  • beta karoten,
  • polifenole,
  • koenzym Q10,
  • luteina.

Cynk, selen, miedź i mangan należą zarówno do antyoksydantów endogennych jak i antyoksydantów egzogennych.

Należyta ilość antyoksydantów gwarantuje organizmowi odpowiednią ochronę, wzmocnienie odporności organizmu, opóźnienie procesów starzenia, a także lepszą wydajność mózgu.

Znalezienie w naszym otoczeniu antyoksydantów jest niestety znacznie trudniejsze niż znalezienie wolnych rodników. Dostarczenie odpowiedniej ilości antyoksydantów wymaga zjedzenia każdego dnia co najmniej dwóch posiłków z czystych ekologicznie, świeżych warzyw oraz jednego posiłku z czystych ekologicznie owoców. To bardzo trudne zadanie, zwłaszcza dla osób mieszkających w mieście.

Dlaczego czystość ekologiczna zjadanych roślin jest tak istotna w przypadku antyoksydantów?

Otóż problem wolnych rodników dotyczy również roślin. Uprawy przemysłowe, stosujące chemiczne nawozy i sztuczne środki ochrony roślin powodują tworzenie się dużej ilości wolnych rodników, z którymi roślina musi sobie poradzić. Wykorzystuje do tego celu oczywiście własne antyoksydanty. I tym sposobem zawartość antyoksydantów w roślinie drastycznie maleje.

Dla każdego, kto nie godzi się z przedwczesnym starzeniem, czy chorobami wywołanymi działaniem wolnych rodników rozwiązaniem są naturalne suplementy diety.

Decyzja o wyborze naturalnych suplementów diety firmy CaliVita ® jest bardzo rozsądnym rozwiązaniem. Certyfikat GAP (dobra praktyka rolnicza) oraz GMP (dobra praktyka produkcyjna) dają nam gwarancję, że rośliny z których powstały suplementy są czyste ekologicznie i zawierają odpowiednią ilość antyoksydantów.

Witamina A i witamina E, to dwa najskuteczniejsze antyoksydanty.

Witamina A i witamina E jako rozpuszczalne w tłuszczach z łatwością przechodzą przez błonę komórkową i działają wewnątrz komórki. Chronią przed utlenianiem związki tłuszczowe we krwi i w obrębie błon komórkowych.

Witamina E (tokoferol) występuje w co najmniej ośmiu odmianach (alfa, beta, gamma, delta, epsylon, neta, eta, theta). Najczęściej korzystamy z antyoksydacyjnych właściwości witaminy E występującej jako alfa-tokoferol. Znajdziemy ją w olejach roślinnych, zielonych warzywach, kiełkach pszenicy, soi, mleku, jajach.

Selen i witamina A znacząco zwiększają wchłanianie witaminy E.

Najlepszym źródłem witaminy A jest tran, wątroba zwierząt, nabiał i jaja. W roślinach witamina A występuje w formie prowitaminy A (głównie jako beta karoten). Najwięcej beta karotenu znajdziemy w szpinaku, koperku, marchwi, pomidorach, mango i morelach.

Witamina C jest świetnym uzupełnieniem duetu: witamina A plus Witamina E.

Jest rozpuszczalna w wodzie, a wiec może neutralizować wolne rodniki we krwi i w płynach międzykomórkowych.

Najwięcej witaminy C znajdziemy w świeżych winogronach, papryce, dzikiej róży, owocach cytrusowych, porzeczkach, ananasach, malinach, jeżynach, szpinaku, natce pietruszki, cebuli i wielu innych roślinach. Pomimo tego, że występuje obficie w wielu roślinach dość trudno pozyskać odpowiednią ilość witaminy C.

Dlaczego?

Witamina C jest bardzo delikatna i niezmiernie łatwo ulega utlenianiu. Szkodzi jej światło, temperatura, kontakt z powietrzem, długotrwałe przechowywanie. Na obiecaną ilość witaminy C możemy wobec tego liczyć wyłącznie wtedy, gdy zjadamy roślinę w stanie surowym, bezpośrednio po zerwaniu.

Kolejnym antyoksydantem działającym podobnie jak witamina A i witamina E w ochronie związków tłuszczowych we krwi i błonach komórkowych jest koenzym Q10. Dlatego właśnie koenzym Q10 jest równie często jak witamina E i witamina A wykorzystywany do produkcji kosmetyków odmładzających skórę. Jak wiadomo dysponujemy koenzymem Q10 endogennym i egzogennym. Endogenny koenzym Q10 jest produkowany i przechowywany w wątrobie. Z wiekiem ilość koenzymu Q10 produkowanego przez organizm stopniowo maleje. Obserwujemy proces zmniejszenia produkcji koenzymu Q10, co przejawia się w widocznych oznakach starzenia się organizmu. Początkowo najbardziej zauważalnymi zmianami są zmiany w skórze. Wraz z upływem lat zmniejszenie produkcji koenzymu Q10 widoczne jest w osłabieniu pracy mięśnia sercowego, spadku kondycji oraz w spowolnieniu umysłowym. Ratunkiem jest egzogenny koenzym Q10 dostarczany z pożywieniem, a tak naprawdę najskuteczniejszym sposobem dostarczenia egzogennego koenzymu Q10 są naturalne suplementy diety. W naturze bowiem koenzym Q10 występuje w bardzo małych ilościach w orzeszkach ziemnych, porzeczkach, kalafiorze, marchwi, truskawkach, pomarańczach, czy pomidorach.

Zapewnienie sobie stałej dostawy całego spektrum antyoksydantów w postaci naturalnego suplementu diety jest w obecnych czasach najbezpieczniejszym sposobem walki z wolnymi rodnikami. Naturalne suplementy diety dostarczają nam naturalne antyoksydanty we właściwym stężeniu, łatwo przyswajalne i aktywne chemicznie.

Suplementy diety firmy CaliVita ® zawierają wyłącznie składniki naturalne. Wystarczy połknąć tabletkę i obficie popić.

Nie ma mowy o tym żebyśmy mogli korzystając z naturalnych suplementów diety zawierających naturalne antyoksydanty zniszczyć ich skuteczność np. poprzez schładzanie, ogrzewanie, gotowanie czy grillowanie, jak to ma miejsce w przypadku antyoksydantów zawartych w surowych warzywach.

Firma CaliVita ® International ma bardzo duży wybór suplementów diety zawierających antyoksydanty.

Możesz wybierać spośród tych zawierających:

  •  zestaw antyoksydantów np. Coenzyme Q10 (koenzym Q10, beta karoten, witamina E, selen), C Plus (witamina C, bioflawonoidy, owoc dzikiej róży), Protect 4Life (beta karoten, witamina C, witamina E, selen oraz miłorząb japoński), Smokerade (owoc Cayenne, witamina C, cynk, selen, witamina E, Koenzym Q10, oraz ekstrakt z zielonej herbaty i ekstrakt z owocu granatu, i oczywiście największy przebój na rynku antyoksydantów, niezwykły kompleks aż 16 najskuteczniejszych antyoksydantów zamkniętych w suplemencie diety o nazwie Mega Protect 4Life. Tak Mega Protect 4Life to rzeczywiście antyoksydanty w najlepszej konfiguracji, a w związku z tym, mega ochrona organizmu przed wolnymi rodnikami.
  • antyoksydanty zawarte w zestawach witamin i minerałów lub suplementach diety o szczerszym spectrum działania jak np. Enenrgy &Memory, Full Spectrum (26 składników, w tym głównie witaminy i minerały oraz substancje aktywne niezbędne do funkcjonowania organizmu), Vital dla grupy krwi (seria czterdziestokilku składnikowych naturalnych suplementów witaminowo mineralnych skomponowanych dla potrzeb określonej grupy krwi), New Life, (kompleks aktywnych składników odżywczych dla kobiet w ciąży), Senior Formula, Menopausal Formula, Cholestone i pewnie jeszcze kilka innych.

Już sam fakt, że tak wiele suplementów diety zawiera antyoksydanty potwierdza ich ogromną rolę w trosce o zdrowie, energię i urodę współczesnego człowieka.

Regularne stosowanie suplementów diety zawierających różnego rodzaju antyoksydanty jest dla każdego ogromną pomocą, a nawet wybawieniem. Większość mieszkańców miast nie jest w stanie zadbać o odpowiednią ilość czystego ekologicznie pożywienia. Nie jest również w stanie ograniczyć ilości czynników prowokujących powstawanie wolnych rodników. Dostęp do naturalnego, czystego pożywienia mogą zapewnić wyłącznie naturalne suplementy diety.

To taki specyficzny współczesny kontakt z dziewiczą przyrodą.