Multiwitamina

Multiwitamina to zestaw najważniejszych witamin w odpowiednich proporcjach zapewniających prawidłowy poziom odżywczy. W grę wchodzą wyłącznie multiwitaminy naturalne, czyli zawierające witaminy pochodzenia naturalnego.

Rodzina witamin, czyli związków organicznych, których ludzki organizm nie jest w stanie sam wytwarzać, a które biorą udział niemal we wszystkich przemianach metabolicznych, jest nie tylko duża ale i bardzo zróżnicowana. Niektóre z nich są kwasami jak np. witamina C, inne natomiast np. solami jak witamina B15. Większość witamin przyjmujemy z pożywieniem. Niektóre z nich są jednak dostarczane w formie tzw. prowitamin, czyli substancji które organizm przetwarza w witaminy. Część witamin rozpuszcza się w wodzie (witamina C, witaminy z grupy B), a część w tłuszczach (witamina A, witamina D, witamina E, witamina K).

Najwięcej witamin znajdziemy w surowych, świeżo zerwanych nie przetworzonych roślinach. Im bardziej skomplikowany sposób przygotowywania potraw tym większy ubytek witamin. Światło, wysoka temperatura bardzo zmniejszają zawartość witamin. Z tego też powodu zdecydowana większość ludzi powinna na co dzień uzupełniać dietę po preparaty witaminowe a najlepiej o multiwitaminy. Multiwitamina zapewnia prawidłowe współdziałanie wszystkich witamin. Ważne jest, by skład i proporcje składników preparatu multiwitaminowego były dostosowane do wieku i stanu zdrowia.

W roślinach witaminy występują w różnych konfiguracjach, ale nigdy pojedynczo.

Każda roślina zawiera dziesiątki różnych rodzajów składników odżywczych. I to właśnie skład oraz proporcje wszystkich związków chemicznych decydują o ich działaniu na nasz organizm. Z drugiej zaś strony niedobór tylko jednego rodzaju witaminy powoduje upośledzenie lub wręcz zahamowanie wielu rożnych procesów chemicznych niezbędnych do utrzymania zdrowia i życia organizmu.

Biorąc pod uwagę choćby ten właśnie fakt, że w naszym pożywieniu przyjmujemy jednocześnie bardzo wiele różnych składników odżywczych, w tym różne rodzaje witamin wydaje się, że niemożliwe jest spowodowanie niedoboru tylko jednego rodzaju witaminy.

Skoro procesy chemiczne zachodzące w naszym ciele uzależnione są od tak wielu czynników jak odpowiednia ilość i proporcje składników odżywczych, wody, bioenergii trudno badając objawy niedomagania znaleźć właściwą praprzyczynę dolegliwości w postaci diagnozy typu: niedobór selenu, czy niedobór witaminy P.

Idąc tym tropem preparaty witaminowo – mineralne i multiwitamina powinny zawierać cały zestaw naturalnych witamin. Najlepiej gdy surowcem na multiwitaminy są po prostu całe rośliny wyjątkowo bogate w witaminy i minerały oraz inne składniki odżywcze. Stosując naturalny suplement diety zawierający naturalne multiwitaminy i minerały oraz dodatkowe składniki odżywcze pochodzenia roślinnego mamy szansę na optymalne uzupełnienie diety o wszystkie składniki odżywcze niezbędne do zdrowego funkcjonowania organizmu.

Niemal każda multiwitamina powinna być zażywana w trakcie lub tuż po jedzeniu. Dzięki temu faktycznie uzupełni posiłek o składniki odżywcze, będzie pomocna w przyswajaniu i przetwarzaniu składników odżywczych z pożywienia, a także witaminy wchodzące w skład multiwitaminy będą mogły się bez przeszkód rozpuścić w wodzie lub tłuszczu.